Konkurskarantæne – det skal du vide

Hvis ikke lige du er en af de mennesker der mener at have hørt ordet konkurskarantæne før, så frygt ej. Ordet er meget erhvervsrelateret og bliver, af gode grunde, kun brugt når der virkelig går ged i den. 

Konkurskarantæne betyder i grove træk at en person, som oftest direktøren af virksomheden der er gået konkurs, får et tre årigt forbud mod at deltage i ledelser af andre virksomheder hvor direktører ikke hæfter personligt eller ubegrænset for virksomheden. Det kan eksempelvis være når du driver et aktieselskab der også kaldes for A/S eller et anpartsselskab – ApS. 

Skulle du være en af de direktører der desværre er røget i en sådan karantæne, så kan du fryde dig over at du stadig gerne må åbne enkteltmandsvirksomheder, fordi du hæfter personligt for virksomheden. 

Hvorfor bliver man sat i konkurskarantæne?

Det kan der sådan set være mange forskellige grunde til. Når man erklærer en virksomehed konkurs har en kurator pligt til at vurdere alle konkursboerne og se om der skal startes en sag – i sidste ende er det dog skifteretten der bestemmer om der skal rejses en sag eller ej. 

Jeg er erhvervsdrivende, bør jeg frygte det?

Det kommer utroligt meget an på om du har lagt i kakkelovnen til svindel og humbug eller om du bare driver din virksomhed som du plejer. Det kan ikke føre til en konkurskarantæne hvis du \’bare\’ er dårlig til at drive din forretning og den går konkurs som følge deraf. 

Du kan til gengæld godt blive smidt i en konkurskarantæne hvis du har brugt virksomhedens penge uforsvarligt. Det kan eksempelvis være at du ikke har afregnet din skat eller moms og har forfordelt nærtstående kreditorer før konkurs – sådanne ting kan i høj grad være med til at vise skifteretten om du skal konkurskarantænepålægges eller ej. 

Et godt eksempel på en fortjent konkurskarantæne kunne være den der er sket i Vestre Landsret – her blev en tidligere direktør idømt konkurskarantæne i tre år, som er den periode man normaltvis bliver pålagt en karantæne i, fordi at han dagen før konkursens indtræden bl.a. havde hævet DKK 36.000 på selskabets konto (altså det selskab der skulle lige til at gå konkurs), og så havde han overraskende svært ved at lokalisere to biler, som selskabet ejede. Konkurskarantænen blev pålagt i tre år, hvilket er sædvanligt.

Dette er et eksempel på en direktør der prøver at komme ud med sit eget skind i behold. 

You may also like